IKH
VW
corego
AKK
Valikko

Jere Kalliokoskella räjähtävä debyytti rallicrossin MM-sarjassa

Jere Kalliokosken MM-debyytti sai unelma-alun, hän otti voiton ensimmäisestä ajamastaan lähdöstä. STARD-tallin Ford Fiestalla ajanut alahärmäläinen asetti tavoitteekseen semifinaalipaikan, se täyttyi ja tuloksena Ruotsin Höljesissä oli kahdestoista sija. Kalliokoski ajaa tällä kaudella kaksi MM-osakilpailua, seuraava on vuorossa marraskuussa Etelä-Afrikassa.

”The Magic Weekend” -nimellä tunnettu Höljesin MM-osakilpailu kerää vuodesta toiseen maailman koko crossikerman taistelemaan kymmenien tuhansien hullaantuneiden fanien edessä. Perinteinen rallicrossrata on myös kuljettajien suosiossa, tänä vuonna mukana oli EM- ja MM-sarjat yhteenlaskettuna 49 SuperCar-luokan autoa. Jokainen kuljettaja haluaa kokea legendaarisen viikonlopun.

Elämänsä ensimmäisessä MM-startissa 21-vuotiaan Kalliokosken vierelle asettui kova nippu kuljettajia. Saksalainen DTM-mestari Timo Scheider, Kalliokosken viime vuotisen tiimin omistaja Guerlain Chicherit, RX2-sarjan voittanut Guillaume De Ridder ja tunnetun rallicross-suvun poika Kevin Eriksson.
Kalliokoski kertoi Höljesiin lähtiessä, että anteeksi ei pyydellä. Pohjalainen oli sanojensa mittainen ja läksytti muita raivokkaassa lähtökiihdytyksessä, missä koko viiden auton nippu otti kontaktia. Kalliokoski leikkasi ensimmäiseen kaarteeseen ykkösenä, ja piti Scheiderin ja Erikssonin rajusta painostuksesta huolimatta pintansa ruutulipulle asti.

- Kyllä, olen erittäin iloinen. Tosi hyvä lähtö, ja johdin koko erän ajan, Kalliokoski vastasi World RX-sarjan toimittajan Neil Colen kysymykseen ”unelma-alusta.”

Sade kasteli radan, ja se oli vielä toisen erän alkaessa kostea. Vaikka lähtö oli jälleen hyvä ja Kalliokoski meni johtoon, ei erä sujunut loppuun saakka kuten ensimmäinen, tuloksena oli seitsemäistoista sija kokonaistilanteessa.

- Kaikki päin honkia kun oli tullut vettä ja rata oli vähän märkä.

Sunnuntaina tunnelma oli kostea. Lauantaina alkaneet sadekuurot olivat jatkuneet yön yli ja Höljesissä oli viileää. Sade oli kuitenkin tauonnut mutta rata oli edelleen liukas.
Kalliokosken startti ei onnistunut, hän ajoi heti lisälenkille samalla kun väisteli edessä pyörähdellyttä Liam Dorania, tuloksena oli neljäs sija.

Ennen viimeistä alkuerää Kalliokoski oli kolmantenatoista, vain pisteen päässä tavoitteeksi asetetusta semifinaalipaikasta. Ratkaisevan erän lähtö meni penkin alle, joten Kalliokoski ryntäsi suoraan lisälenkille. Maaliin hän tuli viidentenä, mutta nousi kovavauhtisen erän ansiosta kokonaistilanteessa sijalle kaksitoista viiden pisteen turvin.

Semifinaalissa Kalliokoski jäi viidenneksi, joten ”The Magic Weekend” oli paketissa.

- Lähtökohta oli tietysti vähän hankala kun olin takarivissä. Sain ihan hyvän startin ja nousin sieltä neljänneksi, mutta sitten toisen kierroksen alussa hypyn jälkeen hajosi kuskin puolen eturengas. Sen jälkeen ajaminen oli vaikeaa, ja loput viisi kierrosta oli vain selviytymistä maaliin.

- Ihan hyvä fiilis jäi koko viikonlopusta. Olisihan se voinut paremminkin mennä, kuivalla ajaminen sujui paremmin kuin märällä. Mutta kyllä pitää olla tyytyväinen semifinaalipaikkaan. Kiitoksia koko meidän porukalle, STARD-tallille ja kaikille tukijoilleni. MM-debyytti on nyt tehty, Etelä-Afrikassa jatketaan, AL-Härmää edustava Kalliokoski päättää.

Seuraavaksi Kalliokoski ajaa Pohjoismaista mestaruussarjaa, RallyX Nordicin kauden neljäs osakilpailu ajetaan Bikerniekin radalla Latviassa. Kalliokoski on sarjassa toisena, kahdeksan pisteen päässä ykköspaikasta. SM-sarjassa johtopaikka on härmäläisen hallussa kuuden pisteen turvin.

Teksti: Toni Lönnroos
Kuva: Jakub Nitka